Mai putin
Mai mult
Miere de Manuka: Ce este, din ce se obtine si la ce se foloseste?
Dupa cum are si denumirea, acest tip de miere este produsa de albine si obtinuta din polenul florilor din arborel de Manuka, un tip de copac care creste in partea de Sud a Australiei si masiv in Noua Zeelanda la altitudini ridicate unde aerul este rarefiat.
Aceasta se foloseste atat ca de uz obisnuit in alimentatie oamenilor, cat si in scop terapeutic in medicina alternativa, mierea fiind testata in laboratoare si in medii in vitro, cu scopul confirmarii potentialelor efecte medicinale in distrugerea bacteriilor.
Daca intentionati sa consumati miere manuka este indicat sa aveti in vedere cateva aspecte de baza. Primul aspect este legat de consum prin indigestie si trebuie sa stiti daca doriti sa utilizati mierea ca inlocuitor al zaharului sub forma de indulcitor sau sub forma unui produs pentru tratamente de combatere a bacteriilor ori pentru infrumusetare, prin tehnici aplicate in propriul camin si placerea dumneavoastra fizica sau in ameliorarea starii unor rani usoare la nivelul pielii ...
Mierea de Manuka: Ce este, din ce se obtine si la ce se foloseste?
Dupa cum are si denumirea, acest tip de miere este produsa de albine si obtinuta din polenul florilor din arborel de Manuka, un tip de copac care creste in partea de Sud a Australiei si masiv in Noua Zeelanda la altitudini ridicate unde aerul este rarefiat.
Aceasta se foloseste atat ca de uz obisnuit in alimentatie oamenilor, cat si in scop terapeutic in medicina alternativa, mierea fiind testata in laboratoare si in medii in vitro, cu scopul confirmarii potentialelor efecte medicinale in distrugerea bacteriilor.
Daca intentionati sa consumati miere manuka este indicat sa aveti in vedere cateva aspecte de baza. Primul aspect este legat de consum prin indigestie si trebuie sa stiti daca doriti sa utilizati mierea ca inlocuitor al zaharului sub forma de indulcitor sau sub forma unui produs pentru tratamente de combatere a bacteriilor ori pentru infrumusetare, prin tehnici aplicate in propriul camin si placerea dumneavoastra fizica sau in ameliorarea starii unor rani usoare la nivelul pielii.
Ca tip de miere monoflora, aceasta este unica in lume, iar arborele de Manuka, dupa denumirea sa in limba Latina - Leptospermum Scoparium – este o specie de arbust cu frunze perene, arbore australian de ceai sau o varietate de “Tea Tree”, care se regaseste in anumite insule ce apartin de Noua Zeelanda si in Australia, indeosebi in zone izolate si ferite de poluare.
In functie de scopul pentru ce va doriti sa o folositi, este important sa cautati mierea de manuka potrivita pentru dvs. optand pentru capacitatea acesteia de vindecare. Mierea de Manuka este de mai multe tipuri si nu se folosesc doar in scop medicinal. Pentru a putea face diferenta intre acestea trebuie sa cititi cu atentie ambalajul produsului si in functie de nivelurile de puterea antibacteriana, respectiv UMF, MGO, KFactor si BioActive.
Cate tipuri de miere Manuka exista?
1. Mierea non-medicinala
La fel ca mierea locala din Romania, precum cea de tei, de salcam sau poliflora, mierea de manuka poate fi consumata ca indulcitor in ceai, cafea sau lapte, se poate manca in forma ei cristalizata sau nu, dar se foloseste des si ca masca pentru fata conferind o textura fina a pielii. Acestea sunt cele cu putere antibacteriana cel mai scazut, cum ar fi MGO sau MG 100+
2. Mierea medicinala
Ceea ce diferentiaza alte tipuri de miere de cea de arborele de Manuka este capacitatea de a actiona in combaterea bacteriilor si a infectiilor la nivelul pielii, cum ar fi arsurile, ranile sau acneea, dar si ale afectiuni ale aparatului digestive cauzate de Stafilococul Auriu sau Helicobacter Pilory. Aceste tipuri de miere sunt MG 200+ de la producatorul Nelson Honey, MG 300+ si MG600+ de la producatorul Great Manuka si 700+ Si 800+ de la producatorul Watson and Son.
Indulcitor natural? Mierea Manuka este un substitute grozav al zaharului!
Aceasta este unul dintre putinele tipuri de miere aprobate la nivel Mondial pentru uzul therapeutic, este densa, are o culoare bruna - portocaliu inchis si o aroma distincta, puternica, usor caramelizata, iar mirosul caracteristic este de planta lemnoasa.
Pentru consumul ca indulcitor sau metode de relaxare de acasa nu este necesara identificarea activitatii NPA din miere. Insa, cei ce isi doresc sa o testeze pentru vindecarii ranilor sau in tratarea acneii, trebuie sa verifice daca mierea are urmatoarele niveluri de activitate NPA:
- UMF: are un nivel minim de 5+ si unul maxim de 20+
- MGO: are un nivel minim de 83 si unul maxim de 829
Alte doua sisteme de masurare sunt KFactor si BioActive, insa se recomanda un nivel de UMF 10+ pentru ca mierea de manuka sa confirme potentialul de distrugere a bacteriilor sau tipul MGO 261.
La unui tip de miere de Manuka cu un grad mare de putere antibacteriana UMF sau MGO, cat mai apropiate de nivelurile superioare prezentate anterior, respectiv UMF 5+ si 20+ si MGO 83 - MGO 829, este recomandata diluarea mierii prin consumului ei in forma pura prin inghitire sau prin amestecarea acesteia cu alte ingrediente cum ar fi cerealele, ceaiul, laptele etc.
Pentru consumul din placere, mierea manuka poate fi folosit KFactor, BioActive, UMF 5+ si MGO 83.
Cum sa alegi mierea de Manuka
Cand doresti sa alegi numeroasele tipuri de miere de Manuka, cel mai important lucru este sa tii cont de 2 lucruri: istoria afectiunii pe care vrei sa o tratezi, daca afectiunea este cronica sau nu si daca ai urmat deja un tratament cu antibiotice puternice, si de motivul pentru care vrei sa consumi mierea, respective pentru: mentinerea sanatatii, intarirea sistemului imunitar, tratarea problemelor digestive s.a.
Organismul nostrum este complex si nu exista o reteta standard pentru fiecare problema de sanatate in parte. Mai mult decat atat, fiecare corp reactioneaza diferit, iar efectele asupra acestuia obtinute in urma consumului de miere de Manuka pot varia de la o persoana la alta. Cu toate acestea, atunci cand doresti sa alegi mierea potrivita pentru nevoilor tale te poti ghida dupa puterea antibacteriana al acesteia:
Miere cu putere antibacteriana mica
Este ideala pentru consumul zilnic ca indulcitor natural asemenea si este asemenea sortimentelor obisnuite, pentru intretinere, preventie sau afectiuni usoare si de scurta durata precum raceala, dureri in gat etc.
Mierea de Manuka cu putere antibacteriana mica are de obicei urmatoarele simboluri pe ambalaje:
- NPA 5+
- MGO 100+
- UMF 5+
- KFactor 12
Miere cu putere antibacteriana medie
Aceasta este indicata pentru intarirea sistemului imunitar, recuperarea organismului dupa raceli, precum si in cazul infectiilor usoare cu diverse bacterii si microbi.
Mierea de Manuka cu putere antibacteriana medie se regaseste cu urmatoarele simboluri pe ambalaje:
- NPA 10+
- MGO 250+
- UMF 10+
Mierea cu putere antibacteriana mare
Pentru infectii de natura cronica si acuta care nu raspund la alte tratamente clasice, afectiuni digestive precum ulcerul gastric, intarirea sistemului imunitar slabit si sub forma de pansament pentru iritatii, arsuri si alte rani la nivelul pielii.
Simbolurile de pe ambalaje care indica o putere antibacteriana mare a mierii de Manuka sunt:
- NPA 15+
- MGO 400+
- UMF 15+
- KFactor 16
Mierea cu putere antibacteriana superioara
Acest tip de miere este recomandata in afectiuni cronice si acute cu agenti patogeni rezistenti la antibiotic, cum ar fi Stafilococul auriu, Helicobacter pylori, E.coli, Clostridium difficile sau tulpina bacteriana MRSA, afectiuni care au fost sau nu tratate anterior cu antibiotice conventionale.
Daca intentionezi sa cumperi miere de Manuka cu putere antibacteriana superioara, cauta sortimentele care au pe ambalaj urmatoarele simboluri:
- NPA 20+ si NPA 25+
- MGO 550+
- UMF 20+ si UMF 25+
Miere de Manuka
Cele mai cautate produse de miere Manuka
Intrebari frecvente
In contextual utilizarii in scop medicinal, mierea de manuka prezinta beneficii provenite din caracteristici unice care permit combaterea diveritelor infectii ale pielii si ale aparatului digestiv. Aceasta pastreaza la nivel chimic cu succes un compus ce lupta impotriva bacteriilor.
Este important de retinut faptul ca toate tipurile de miere contin acest compus de peroxid de hidrogen, o substanta cunoscuta si sub denumirea comuna de apa oxigenata, folosita in industria cosmetica sau in cea farmaceutica, adesea folosita in produsele dezinfectante, produse de albire a dintilor sau cu scopul decolorarii firelor de par.
De regula, organismul oamenilor produce peroxid de hidrogen in cantitati controlabile, suficiente si necesare in vederea combaterii infectiilor ce se dezvolta si pot afecta organismul. Cu toate acestea la suprafata pielii, aplicarea mierii de manuka cu nivelul de concentratie potrivita poate ajuta organismul sa se vindece mai rapid, reducand si eliminand suferinta acestuia din zona afectata de infectie.
Din punct de vedere chimic, peroxidul de hidrogen se descompune in oxigen si hydrogen, in cazul majoritatii tipurilor de miere, si, in acest mod, isi pierde functia de combatere a bacteriilor si infectiilor. Ceea ce se intampla in cazul celor mai multe tipuri de miere de manuka este faptul ca peroxidul de hidrogen nu este descompus, iar una dintre proprietatile mierii de manuka este de a nu descompune substanta, lipsa a procesului care se numeste activitate non-peroxid, prescurtata si NPA, cu provenienta din limba engleza “non-peroxide activity”. Prin aceasta activitate benefica, mierea de manuka este considerata o alternativa pentru combaterea infectiilor.
Principalele beneficii atestate stiintific si atribuite mierii de manuka autentica sunt:
- Este considerata ca fiind cel mai puternic antibiotic natural care combate Stafilococului Auriu si Helicobacter Pilory;
- Ingrijirea si refacerea organismului in urma ranilor si a arsurilor. Mierea de Manuka are proprietatea de a nu descompune peroxidul de hidrogen si o califica drept un dezinfectant natural, fiind atestata in anul 2007 de Administratia pentru Alimente si Medicamente (FDA) din Statele Unite ale Americii ca alternativa ideala pentru vindecarea ranilor;
- Amelioreaza usturimea din gat, calmand zona iritata si combatand microorganismele bacteriene precum streptococul;
- Atenuareaza acneea datorita proprietatilor anti-bacteriene si are un potential ridicat in tratamentul pentru acnee. Cu toate ca inca nu exista studii complete care sa dovedeasca vindecarea de acnee, ea poate fi folosita acasa pentru calmarea inflamatiilor impreuna cu alte tratamente atestate medical.
Mierea de manuka originala poate fi usor identificata prin verificarea descrierii ambalajului sau continutul descriptiv de pe site-ul de unde intentionati sa cumparati. Tara de provenienta a mierii de Manuka trebuie sa fie Noua Zeelanda, iar masurarea UMF sau MGO trebuie sa fie intotdeauna prezente pe eticheta alaturi de dovada a certificarii cu un semn grafic ce contine literele UMF sau MGO.
Principalele bacterii si microorganisme inlaturate si distruse de mierea de manuka sunt cele care de obicei dezvolta infectii la nivelul aparatului digestiv sau ale pielii. Dintre acestea, putem enumeram mai jos cateva dintre cele mai importante:
- E.coli - bacteria ce cauzeaza iritatii ale vezicii urinare;
- Staphylococcus Aureus sau Stafilococul auriu care afecteaza pielea. Totusi, exista microorganisme de acest tip ce au capatat rezistenta la antibiotic si in special la cele folosite frecvent si care se numesc stafilococi meticilino-rezistenti sau MRSA;
- Streptococcus, acele microorganismele care cauzeaza infectii la nivelul gatului si creaza senzatia de mancarime si usturime;
- Helicobacter Pylori sunt microorganismele ce cauzeaza infectii in stomac si ale caror manifestari se manifesta prin dureri in zona abdominala si care, in timp, pot provoca ulcerul la stomac.
Aceasta mai poate fi consumata preventive si ca obisnuinta pentru mentinerea sanatatii aparatului digestiv. In aceasta situatie, posibilitatea descompunerii mierii in organism este ridicata in comparatie cu aplicarea ei direct pe piele si, din acest motiv, aceasta isi poate pierde proprietatile anti-bacteriene. Pentru a beneficia de proprietatile care au facut-o populara la nivel global, este recomandat ca sa aiba gradul UMF 20+.
La nivel international exista studii privind utilizarea mierii de manuka ca tratament alternativ pentru diverse afectiuni ale corpului uman care privesc igiena orala. Acest tip de miere are potential extraordinar de a lupta impotriva unor bacterii bucale periculoase, insa inca se desfasoara teste pentru a se stabili care este dozajul potrivit pentru a fi stabilita ca remediu natural.
Mierea de manuka se foloseste cu numeroase scopuri, insa nu tine locul unui tratament principal pentru combaterea afectiuniunilor organismului uman. In cazul oricaror situatii cu arsuri, rani sau alte afectiuni ingrijoratoare ale pielii este recomandat sa consultati un medic specialist. Totodata, consumul in exces poate dauna, pentru ca mierea este un produs ce contine aproximativ 80% zahar provenit din glucoza, fructoza si sucroza. Asadar, acest tip de miere nu este recomandata persoanelor care sufera de diabet sau a celor care sufera de alergii la polen, miere si in general produse ale albinelor. In concluzie, daca cunoasteti ca suferiti de astfel de alergii, va recomandam sa va adresati medicului specialist inainte de consum sau utilizare.